To właśnie na blacie kuchennym wykonujemy większość czynności w kuchni – powinien być on w związku z tym nie tylko estetyczny, ale również solidny, a tym samym odporny na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, również łatwy do utrzymania w czystości. Oprócz popularnych blatów z płyt laminowanych oraz blatów drewnianych dostępne są także modele z innych materiałów, w tym z kamienia naturalnego. Czy warto zdecydować się na taki blat do kuchni?
Wszechstronne i eleganckie
Blaty kamienne doskonale pasują zarówno do kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym, jak i klasycznym. Kamień naturalny jest dostępny w szerokiej gamie różnych gatunków i kolorów, dlatego też można indywidualnie dopasować go do aranżacji kuchni, aby prezentowała się ona wyjątkowo pięknie.
Do produkcji blatów kamiennych najczęściej wykorzystuje się granit – jest to materiał wysoce trwały, odporny na uszkodzenia i zarysowania, także na działanie środków chemicznych i spożywczych, wysokie temperatury oraz wilgoć. Również można spotkać się z blatami marmurowymi – trzeba jednak pamiętać o ich regularnej impregnacji, ponieważ są narażone na powstawanie plam.
Zalety blatów kamiennych
Wśród najważniejszych zalet blatów kuchennych z kamienia naturalnego znajdują się:
- bardzo wysoka trwałość
- odporność na uszkodzenia, zarysowania i plamy
- odporność na wysokie temperatury
- wyjątkowa i ponadczasowa elegancja
- szeroka gama kolorów
- niepalność
- drobne uszkodzenia można wypolerować
Wady blatów kuchennych
- wysoka cena – zwykle od 800 do nawet 3000 złotych za metr
- produkowane na wymiar – nie można kupić ich do ręki
- duży ciężar wymagający odpowiednich szafek
- bardzo ważny jest profesjonalny montaż
Blaty wykonane z kamienia naturalnego, głównie granitu, to doskonały wybór do każdej kuchni – to ekskluzywny i trwały materiał na lata, który będzie zdobił przestrzeń. Trzeba jednak przygotować się na spory koszt, gdy planuje się zamontować blaty kamienne – w tym celu najlepiej skontaktować się z dobrym zakładem kamieniarskim.