Stabilny, murowany grill wbrew pozorom można postawić na działce lub w ogrodzie bez dużego nakładu czasu i pracy. Obecnie na polskim rynku są już dostępne grille betonowe o prostej konstrukcji złożonej z prefabrykatów. Wystarczy wybrać odpowiednie miejsce, przygotować podłoże i postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Wskazane wyżej rozwiązanie jest nie tylko prostsze, ale także bardziej ekonomiczne w porównaniu z grillami budowanymi z klinkieru lub innego materiału. Grill z prefabrykatów można zamontować samodzielnie bez konieczności korzystania z pomocy fachowców w tym zakresie. Przyda się natomiast osoba do pomocy, ponieważ ustawianie podstawowych elementów może być ponad miarę sił jednej osoby – niektóre z części mogą ważyć nawet 100 kg.
Konstrukcja grilla z prefabrykatów
Grill betonowy budowany z prefabrykatów jest zestawem kształtek z betonu, które należy ustawić jedna na drugiej. Omawiana konstrukcja posiada palenisko i komin, przegródki na opał oraz blat roboczy. Do produkcji prefabrykatów jest stosowany beton uszlachetniony dodatkami, nadającymi mu wysoką odporność na podwyższone temperatury i naprężenia wynikające z różnicy temperatur. W zależności od producenta, prefabrykowane grille mogą być wyposażone w ruszty wykonane z chromowanej stali, a także termometr i popielnik.
Estetyka determinuje cenę
W przypadku prefabrykowanych grilli betonowych można zauważyć pewną tendencję polegającą na wzroście ceny proporcjonalnie do poprawy estetyki konstrukcji. Grille betonowe dostępne w cenie powyżej 1500 zł często są bardziej dekoracyjne niż przeciętne konstrukcje tego typu. Najczęstszymi rozwiązaniami poprawiającymi estetykę grilla, stosowanymi przez producentów, są:
– dodatek kolorowych kruszyw do betonu,
– montowanie dodatkowych, bocznych elementów wykończonych blatami
– wyłożenie paleniska płytkami szamotowymi
– zastosowanie metalowego czopucha zamiast betonowego
Różnorodność grillów budowanych z prefabrykatów pod względem estetyki ich wykonania umożliwia dobranie konstrukcji, która idealnie wkomponuje się w sposób zagospodarowania i aranżacji ogrodu.
Na co kupujący powinien zwrócić uwagę?
Przy wyborze grilla prefabrykowanego należy zwrócić uwagę na wielkość paleniska, rozmiar rusztów, możliwość ustawienia rusztu na kilku poziomach, w celu regulowania temperatury grillowania, a także wielkość blatu roboczego. Do przygotowania mięsa lub warzyw i innych produktów do grillowania, a następnie odłożenia ich na tacę potrzebna jest odpowiednio duża przestrzeń robocza. Mniejsze grille sprawdzą się w czasie kameralnych spotkań. Osoby organizujące większe garden party powinny zainwestować w grill wyposażony w więcej rusztów i blatów, aby serwować gościom grillowane dania bez zbędnej zwłoki i w tym samym czasie. Bardziej zaawansowane technicznie modele grilli są wyposażone w termometr i rożen do pieczenia kurczaka. Mając w ogrodzie taki grill betonowy można przygotować prawdziwą ucztę.
Przed wyborem grilla, warto zastanowić się nad jego usytuowaniem w ogrodzie. Warunki przestrzenne mogą w pewnym zakresie determinować wybór określonej konstrukcji. Betonowy grill to trwała, stała konstrukcja, która przetrwa niejeden sezon. Grill powinien być usytuowany obok domu lub altany – dzięki temu będzie osłonięty od wiatru, a domownicy i goście unikną przesiadywania w otoczeniu kłębów dymu. Ze względów bezpieczeństwa, grill betonowy musi znajdować się z dala od drzew i krzewów. Powinno być to jednocześnie miejsce oddalone od granicy z sąsiednią działką, aby dym nie zakłócał spokoju sąsiadów.
Główna wada grilla z prefabrykatów
Konstrukcja grilla betonowego jest złożona zwykle z kilku elementów, które łącznie mogą ważyć nawet do 500 kg. Oznacza to, że przed rozpoczęciem pracy nad skonstruowaniem grilla, trzeba odpowiednio przygotować podłoże. Podłoże pod grill powinno być równe i nośne – najlepiej, jeżeli będzie utwardzone kostką brukową, wylewką betonową lub płytami tarasowymi.
Żeby konstrukcja była stabilna i odporna na zmienne warunki, poszczególne elementy grilla prefabrykowanego powinny być połączone klejem silikonowym o wysokiej odporności na działanie zarówno mrozu, jak i ognia. Nanoszenie spoiwa jest łatwiejsze, jeżeli klej został wyposażony w aplikator. Ułatwia on precyzyjne dozowanie kleju i pozwala uniknąć zabrudzenia klejonych elementów.
Eksploatacja i konserwacja betonowego grilla
W okresie poprzedzonym ulewami, kiedy konstrukcja grilla jest nasiąknięta wodą, nie powinno się rozpalać dużego ognia. Może on spowodować mikropęknięcia w strukturze betonu, a w konsekwencji zmniejszyć trwałość materiału. Do czyszczenia grilla przyda się szczotka z mosiężnym włosiem i skrobak do rusztu. Warto czyścić grilla po każdym użyciu. Utrwalone zabrudzenia są trudne do usunięcia. Komin nie wymaga zwykle w czyszczenia. Poza sezonem należy przechowywać go w specjalnym pokrowcu, aby jak najdłużej zachował estetyczny wygląd.