Czajnik to podstawowe urządzenie w wyposażeniu kuchni. Właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się rozgrzewającą herbatą po całym dniu ciężkiej pracy lub aromatyczną kawą zbożową na śniadanie. Służy do zagotowywania wody, którą następnie można wykorzystać niemal do wszystkiego. Nie tylko parzymy kawę czy herbatę, ale i zalewamy owsiankę, kisiele, budynie czy plastry pokrojonych owoców. Kwestią nadrzędną jest odpowiedni wybór czajnika do własnych potrzeb, a także przygotowanie go do pierwszego użycia.
Jak wybrać odpowiedni czajnik?
Wybór czajnika wbrew pozorom nie jest prostą czynnością – najważniejsze, aby był dopasowany do kuchenki. Wyróżniamy czajniki na indukcję lub na gaz, choć można spotkać modele uniwersalne, przeznaczone do każdego typu kuchenki. Warto zwrócić uwagę na jego pojemność i grubość dna – im grubsze, tym woda szybciej się zagotuje. Ceniąc sobie komfort użytkowania warto wybrać czajnik z gwizdkiem podnoszonym na zawiasach – to opcja dużo bezpieczniejsza od gwizdków zdejmowanych ręcznie. Przy czajnikach na gaz należy zwrócić uwagę na tworzywo, z którego wykonano rączkę. Nie może ono topić się przy wysokich temperaturach.
Coraz większą popularnością cieszą się czajniki elektryczne. Choć na dłuższą metę trudno utrzymać je w czystości (kamień lubi gromadzić się na grzałkach oraz w jego zakamarkach), to są wyjątkowo wygodne w użyciu, a część z nich posiada dodatkowe funkcje. Np. możliwość podgrzania wody do określonej temperatury. Ich działanie na prąd wyklucza konieczność posiadania kuchenki, można więc z powodzeniem brać je także w podróże.
Czajnik – bez względu na rodzaj – jest jednym z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów domowych. Odpowiednio czyszczony i użytkowany posłuży domownikom przez wiele lat, dlatego nie należy oszczędzać czasu podczas wyboru, a następnie podczas przygotowania go do pierwszego użycia.
Pierwsze użycie czajnika tradycyjnego
Bez względu na to, czy posiadamy czajnik na gaz czy może czajnik na indukcję – kluczową kwestią jest przygotowanie go do pierwszego użycia. Na początku sprawdzamy szczelność i ewentualne uszkodzenia, które mogłyby stanowić powód do reklamacji. Jeśli urządzenie spełnia nasze oczekiwania należy dokładnie oczyścić go wilgotną, miękką szmatką. Magazynowanie sprzętów AGD wiąże się z gromadzeniem na nich kurzu i zabrudzeń. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest umycie całości pod bieżącą i ciepłą wodą, z odrobiną płynu do mycia naczyń. Ostatnim krokiem jest kilkukrotne zagotowanie w nim wody – czajnik napełniamy wodą do maksymalnego możliwego poziomu, a następnie doprowadzamy ją do wrzenia i wylewamy. Czynność powtarzamy nawet 3-krotnie.
Pierwsze użycie czajnika elektrycznego
Czajniki elektryczne wykonane są z plastiku i to właśnie zapach tego tworzywa może być odczuwalny podczas pierwszych użyć. Pierwszym krokiem jest więc nie tylko dokładne umycie urządzenia z zewnątrz i od środka, ale również zastosowanie domowych metod na usunięcie nieprzyjemnych zapachów. Cichy czajnik elektryczny to praktyczny sprzęt AGD, musi jednak zaspokajać także nasze potrzeby estetyczne. Aby zlikwidować zapach plastiku wystarczy umyty czajnik wypełnić wodą i dodać 50 g kwasku cytrynowego (ewentualnie odrobinę sody oczyszczonej), a następnie zagotować. Czekamy aż woda ostygnie, wylewamy ją i płuczemy czajnik zimną wodą.
Artykuł sponsorowany