Piasek i keramzyt są dość niepozornymi materiałami budowlanymi, ale niezbędnymi na każdym etapie budowy i wykończenia domu. Praktycznie przed każdym nowobudowanym domem widzimy hałdy tych kruszyw, które w trakcie budowy błyskawicznie znikają. Jakie mają właściwości i gdzie są wykorzystywane?
Keramzyt – o tym warto wiedzieć
Jako pierwsi, keramzyt w budownictwie wykorzystali Amerykanie i Skandynawowie już na początku dwudziestego wieku. Z czasem przekonano się, że jest to materiał o szerokim zastosowaniu nie tylko w budownictwie, ale i ogrodnictwie. W naszym kraju keramzyt powstaje z gliny ilastej, wydobywanej na Mazowszu i Pojezierzu Gdańskim. Wydobyta glina przez dwa do trzech tygodni leżakuje, a następnie jest mieszana w określonych proporcjach z wodą i walcowana. Rozdrobniona i podzielona na granulki, trafia do pieców, gdzie jest wypalana w temperaturze ponad 1200°C. W czasie wypalania granulki zwiększają swoją objętość i stają się nieregularne i porowate. Z keramzytu produkuje się pustaki, cegły, bloczki fundamentowe. Jest to doskonały materiał do wytwarzania pustaków wentylacyjnych, wykorzystywanych w nowoczesnych systemach, a jednocześnie dobry materiał izolacyjny.
Właściwości keramzytu
Podczas wypalania w piecach, keramzyt zyskuje bardzo cenne właściwości. Przede wszystkim jest lekki, chociaż wytrzymały, zdolny do izolowania akustycznego i cieplnego. W tej ostatniej sferze powoli zastępuje styropian. Jest wodo- i mrozoodporny. Dzięki porowatości keramzytu materiał utrzymuje bardzo korzystną termoizolacyjność. Odporny na działanie ognia, a jednocześnie grzybów i pleśni. W wielu sytuacjach może być powtórnie wykorzystywany. Te właściwości pozwalają uznać keramzyt za jedno z najlepszych kruszyw, niezbędnych w budownictwie. Sprawdza się nawet przy… konserwacji zabytków. Ze względu na swoją lekkość bywa wykorzystywany jako izolacja cieplna starych stropów i drewnianych podłóg – nie obciąża ich dodatkowo.
Czego jeszcze nie wiemy o piasku?
Piasek jest najdrobniejszym kruszywem, które jest wykorzystywane w budownictwie. Ziarna piasku mogą mieć najwyżej do 4 mm. Jeśli piasek ma być przeznaczony do budowy frakcja piasku do 4 mm nie może przekraczać 15%. Najdrobniejszy piasek o średnicy do 1 mm, nazywany kwarcowym, jest używany do wytapiania szkła. Poza tym piasek znajduje zastosowanie w:
- wykonaniu mieszanki betonowej wykorzystywanej przy budowie fundamentów, stropów, słupów, niektórych rodzajów schodów, wylewek podłogowych,
- przygotowaniu zaprawy murarskiej lub tynkarskiej,
- przy wznoszeniu i wykańczaniu ścian,
- realizacji podkładów pod podjazdy i ścieżki,
- obsypywania fundamentów,
- budowy tarasów na gruncie,
- realizacji ścieżek w ogrodzie.
Jak kupować piasek?
Od jakości i frakcji piasku w dużej mierze zależy późniejsza trwałość budynku, dlatego zakupu trzeba dokonywać bardzo starannie. Informacji o tym, ile pisaku kupić w jakiej ilości nie znajdziemy w projekcie. O to trzeba zapytać kierownika budowy lub ekipę, która wykonuje prace. Piasek można kupić bezpośrednio w kopalni (jeśli taka jest w okolicy) albo od profesjonalnej firmy, która zajmuje się dystrybucją kruszyw. Dobrej jakości piasek jest bardzo ważny, dlatego inwestor akurat na tym kruszywie nie powinien oszczędzać.
Piasek – uwaga na zanieczyszczenia
W piasku absolutnie nie powinny znaleźć się żadne zanieczyszczenia. Nie tylko gruz, kawałki węgla lub drewna, ale i zanieczyszczenia organiczne (korzenie, fragmenty roślin), bo te ostatnie wydzielają kwas humusowy, niekorzystnie wpływający na proces twardnienia betonu, do czego piasek jest często wykorzystywany. Z tego powodu tak ważne jest składowanie kruszywa.
Piasek – składowanie
W idealnych warunkach piasek powinien być składowany na placu budowy pod wiatą, ale praktycznie to się nie zdarza. Warto się więc postarać, by przynajmniej był wysypany na podłożu betonowym (może w miejscu przyszłego garażu) lub na rozłożonej folii. Wtedy nie dochodzi do straty materiału, który nie miesza się z podłożem.
Technologia budownictwa tak bardzo się zmieniła, a przecież wciąż używane są materiały, które były znane nie tylko setki, ale i tysiące lat temu. Są po prostu niezawodne.
Autorka: Bogumiła Pierzchanowska
fot. pixabay
artykuł sponsorowany